Blije gezichten en gelukkige winnaars na NK Journalisten 2022

Vier nieuwe namen zijn aan de Hall of Fame van het NK Journalisten toegevoegd. Na een fraaie wedstrijddag, op het wielerparcours in Zwanenburg, omlijst met het Ready2Race programma van Team Jumbo-Visma, waren er bijna veertig gelukkige wielrennende journalisten te zien.

De gezamenlijke koers voor de M2, M3 en Vrouwen had alle kenmerken van een serieuze titelstrijd. De deelnemers reden tactisch hun rondjes. Aanvallen werden gepareerd, waarna het tempo in het peloton weer stilviel. Loeren. Kijken. Inschatten. Totdat na 45 minuten het peloton in twee stukken brak. Drie renners wisten de sprong naar voren nog te maken, waarna er goed samen werd gewerkt om het gat met het tweede deel van het peloton te vergroten.

Daarna verviel de koers weer in een tactische strijd. Drie M2-renners, vier M3-coureurs en één dame deden hun best om de tegenstand te lossen, maar tevergeefs. Waar Jeanine Laudy haar titel uitgebreid kon vieren, moesten de mannen er in de sprint alles uit persen om de streep als eerste te passeren. Bij de M3 draaide de sprint in uit op een zege voor Hans Ariëns, met Stijn Wiegerinck als tweede en uittredend kampioen van 2019 Leendert Pot op plek drie. De slechts mogelijke plek was er voor Jan de Koning.

Hetzelfde scenario herhaalde zich in de laatste ronden van de M2. Daarin wist John den Braber met een machtige sprint Harry Ruiterkamp naar het zilver te verwijzen. Brons was voor Michel Philippa.

Het niveau in de M1 categorie lag ongekend hoog dit jaar, met ex-profs en wedstrijdrenners aan het vertrek. Een zware koers wachtten hen. De sprint om het goud werd aangegaan (van ver) door Marc De Maar. Juul van Loon wachtte lang, maar won uiteindelijk met een wiel voorsprong (0,09 sec. aldus de speaker van de uitstekende organisatie). Laurens Taekema verdedigde de Friese kleuren met een derde plek.

De organisatie van het NK Journalisten wil haar partners, Tactic Benelux voor de roodwitblauwe truien, Mantel.com voor hun bijdrage, Specialized Nederland voor het vullen van de goodiebags en Team Jumbo-Visma bedanken voor hun torenhoge inzet. Tot volgend jaar.